Preguntes freqüents

Per què

El model dels supermercats d’avui en dia no ens satisfà. Per això estem creant el nostre propi supermercat.

Sorgeix de la preocupació per la qualitat, el preu i l’impacte del que mengem. Creiem en una forma de consum avançada i transformadora que beneficiï les persones al llarg de tota la cadena alimentària (de la producció al consum) i també l’entorn en el que vivim.

Fer-se sòcia

Sòcies consumidores i usuàries. Són aquelles que volen comprar al supermercat i gaudir del bo i millor.

 • Tenen el 50% dels vots de l’assemblea
 • Dediquen 3h/mes al supermercat
 • Aporten 50€ de capital social
 

– Sòcies de treball. Són les que treballen per a realitzar l’objecte i les activitats de la cooperativa, i hi compren.

 • Tenen el 10% dels vots de l’assemblea
 • Compren i treballen al supermercat
 • Aporten 100€ de capital social
 

– Sòcies de serveis.  Són les que aporten el seu producte perquè sigui distribuït o comercialitzat, i pels grups de consum.

 • Tenen el 35% dels vots de l’assemblea
 • Fan compres a l’engròs i venen productes al supermercat
 • Aporten entre 100 i 300€ de capital social

 

– Sòcies col·laboradores. Són aquelles persones físiques o jurídiques, públiques o privades que, sense desenvolupar l’activitat cooperativitzada, col·laboren en la consecució de l’objecte social

 • Tenen  el 5% dels vots de l’assemblea
 • Aporten 100€ de capital social

 

– Sòcies en excedència. Són aquelles sòcies que ara no poden ser-hi. Han deixat de dur a terme l’activitat cooperativitzada de manera temporal i per causa justificada.

 • Recuperen els drets de sòcia un cop finalitzat el període d’excedència

Pots fer-te sòcia en línia o bé presencialment, anant a un dels punts d’informació.

En línia:

 • Omple aquest formulari.
 • Rebràs un correu de confirmació. 
 • Fes la transferència per abonar la teva aportació de capital.
 • Envia’ns el comprovant per correu electrònic.
 • Rebràs un altre correu en què se’t comunicarà el teu número de sòcia.

Presencialment:

 • Ves a un dels punts d’informació: al mercat de la plaça Puigmercadal o al bar General Store (Passatge Catalunya, 6, Manresa).
 • Dona les teves dades.
 • Pots fer la teva aportació de capital en efectiu.
 • Ja està!

Les persones sòcies consumidores i usuàries han de fer l’aportació mínima obligatòria de 50 €, així com participar en les activitats que constitueixen l’objecte de la cooperativa aportant 3 hores mensuals de treball.

També han d’assistir a les assemblees generals i a les reunions de la resta d’òrgans pels quals siguin convocades i complir els acords que aquests determinen i els establerts en els estatuts i el reglament de règim intern de la cooperativa.

No, només podran comprar les persones sòcies, la qual cosa comporta fer l’aportació inicial de 50€ i aportar 3 hores mensuals de feina.

També tenim fórmules perquè puguis fer un tastet de la cooperativa abans de donar-te d’alta. Podràs fer algunes compres de prova o venir amb una amiga sòcia, per exemple.

No, ja que el pilar principal per poder oferir uns preus el més assequibles i justos possible és que hi hagi les mínimes despeses de funcionament, per això totes les persones sòcies han d’aportar la seva feina. Però ens adaptem a la teva disponibilitat i possibilitats pel que fa a tasques de feina.

SuperCoop Manresa es basa en un model de supermercat cooperatiu i participatiu, per tant, entenem que qui està interessada en el projecte ve motivada a participar en les tasques necessàries per tirar-lo endavant.

De moment, cada persona adulta participarà individualment com a sòcia per tal de gaudir dels drets i deures que comporta ser-ne. Més endavant es poden plantejar altres opcions.

Sí, les associacions de consum poden ser sòcies de serveis, així com també podrà ser-ho qualsevol persona jurídica que participi a la cooperativa aportant el seu producte per vendre’l.

Les productores i distribuïdores del Supercoop Manresa s’anomenen sòcies de serveis.

Per fer-te sòcia de serveis, t’has de posar en contacte amb nosaltres emplenant un formulari que trobaràs a la pàgina de proveïdores.

Quotes i aportacions

No, no hi han quotes mensuals. Les persones que vulguin ser sòcies consumidores i usuàries només han de fer una aportació inicial obligatòria de 50€. Aquests 50€ són el capital social que aporta la sòcia a la cooperativa. 

De manera voluntària també es podran fer ampliacions del capital social amb quantitats múltiples de 10€, les quals ens ajudaran a arrencar el projecte.

Sí, es calculen 4 llocs de feina professionalitzats en el moment d’obertura del supermercat. Dues treballadores faran tasques de gerència i de gestió de recursos humans i les altres dues seran a la botiga per gestionar part de les comandes, una al matí i l’altra a la tarda.

Es poden fer aportacions de capital social amb qualsevol quantitat múltiple de 10€. Només és necessari fer una transferència al número de compte de la SuperCoop Manresa ES38 1550 0001 2100 0939 2929 de Fiare Banca Ètica, indicant en el concepte: APORTACIÓ VOLUNTÀRIA + DNI/NIE o NIF. Després de fer la transferència, cal enviar-ne el justificant a hola@supercoopmanresa.cat.

Sí, l’aportació es retorna completa tal i com es contempla en els estatuts, però estarà subjecta a la disponibilitat de fons que hi hagi en aquell moment.

El lloc, el temps

Tenim en concessió un espai del mercat de la plaça Puigmercadal, un espai que l’ajuntament lloga al SuperCoop.

SuperCoop Manresa va obrir les portes el març del 2021.

Ens hi trobareu:

 • de dilluns a divendres
  de 9.30 a 14.00 hores
  i de 16 a 20.00 hores
 • dissabtes
  de 10 a 14 hores

Què hi trobarem

Al supermercat cooperatiu s’hi podran comprar tots els productes de la cistella bàsica amb una bona selecció d’acord amb els criteris i valors de Supercoop Manresa. S’hi podrà trobar una àmplia gamma de productes com fruita i verdura fresca, carn, peix, pa, begudes, productes d’higiene i neteja, i menjar per a mascotes. Tindrem també productes específics per a vegetarians i vegans, i productes sense gluten i sense lactosa. També hi haurà una gran varietat de productes a granel.

 
 

 

Sí. Hi haurà uns criteris de selecció dels productes basats en la qualitat, en el seu impacte social positiu i en el seu baix impacte ambiental.

 
 

 

 

L’elecció de productes s’orienta tenint en compte la nostra política de compres, a partir dels següents criteris bàsics:

1. L’impacte mediambiental baix en el sistema de producció.

2. L’origen, els productes de temporada i els que es produeixen en el nostre territori.

3. El circuit de comercialització curt (compra directa al productor).

4. L’envàs mínim.

5. La producció ètica.

També es tindran en compte criteris com:

 • Preus assequibles i justos.
 • Cobrir les necessitats de la nostra comunitat de cooperativistes.

Podeu conèixer més àmpliament aquests criteris de compra en aquest enllaç.

El Cercle de Compres és l’encarregat de buscar els productes que compleixin els criteris de qualitat, segons la política de compres que ha estat acordada de manera assembleària.


Tot i que els productes compleixin els criteris establerts, seran les sòcies qui tindran l’última paraula, ja sigui perquè un producte no es ven o per altres motius.

Supercoop Manresa és un projecte inclusiu, per això donarem preferència als aliments sostenibles, frescos i locals, vendrem el mínim de productes processats i oferirem preus justos per a consumidors i productors. L’assortiment serà satisfactori per a les diferents possibilitats financeres, les preferències ètiques i les heterogènies necessitats culinàries de la nostra comunitat.

Oferir únicament productes ecològics exlouria una part de la comunitat que no té mitjans per a pagar aquests productes. Per a nosaltres és clau que el factor de proximitat hi sigui present, ja que si només treballem l’ecològic podem perdre de vista altres valors com la proximitat, com per exemple , els productors de qualitat del territori que estan en conversió de fer un producte ecològic.

Col·laborar

Sí, es pot treballar més hores i/o aportar més diners o recursos.

Per fer-te cooperativista has d’omplir el formulari de la web. A més, pots participar en els cercles de treball actius en funció de les teves preferències i habilitats, només cal que envïs un correu electrònic a hola@supercoopmanresa.cat. Així, entre totes, seguirem construint Supercoop Manresa. Ens queda molt per fer i decidir, et necessitem! 

Els cercles de treball existents actualment són els següents:

– Consell Rector

– Cercle d’informàtica

– Cercle d’orgnització interna

– Cercle de finances

– Cercle d’operacions

– Cercle de comunitat

– Cercle de comunicació

Si no disposes de temps, pots seguir informant-te de les novetats i esperar a l’obertura del Supermercat.

Un projecte viable

El projecte ha estat plantejat amb detall a través de diferents fases. Ara mateix ens trobem en la fase de captació de socis i sòcies, amb un objectiu mínim de 700 cooperativistes per arrencar.

Segons el pla d’empresa, ens calen 700 sòcies per a començar. No obstant, per garantir la sostenibilitat del projecte hauríem d’arribar a uns 1.150 socis.

Calculem que hi podrem arribar a la fi del tercer any, la qual cosa generarà uns beneficis que permetran fer una inversió en els aspectes que la cooperativa consideri.

Aquesta hipòtesi no la contemplem. Aquest projecte ha generat molt interès. Entre totes les sòcies ens encarregarem d’atraure’n d’altres, de convèncer el nostre entorn perquè també s’hi uneixi. Estem treballant en la captació de sòcies a través del nostre punt d’informació, d’esdeveniments, de la pàgina web, de l’elaboració de material, etc. Estem disposades a fer el que calgui per tirar el projecte endavant!

La responsabilitat de les cooperativistes es limita exclusivament al capital de l’aportació inicial o quota inicial quan et fas sòcia, a més de, si fos el cas, l’aportació voluntària de diners. En cap cas pot afectar al patrimoni personal.

Newsletter

Vols estar informat de l’evolució del projecte? Inscriu-te!

Punt d’informació

Si vols conèixer en persona qui hi ha darrera d’aquest projecte i trobar resposta a les teves preguntes, pots trobar-nos a:

Mercat de Puigmercadal

Dilluns a divendres de 9:30h a 14h i de 16h a 20h

Dissabtes de 10h a 14h