Preguntes freqüents

Perquè

EL MODEL DELS SUPERMERCATS D’AVUI EN DIA NO ENS SATISFAN. PER AIXÒ ESTEM CREANT EL NOSTRE PROPI SUPERMERCAT.

Sorgeix fruit de la preocupació per la qualitat, el preu i l’impacte del que mengem, i creiem en una forma de consum avançada i transformadora que beneficiï a les persones, al llarg de tota la cadena de valor alimentària (de la producció al consum), i a l’entorn en el que vivim.

Tipus de socis

Les persones sòcies consumidores i usuàries seran les persones físiques que desitgin obtenir béns del supermercat per al consum i ús propi en les millors condicions de qualitat, oportunitat, informació i preus.

Socis de serveis podran ser-ho els que participen a la cooperativa aportant el seu producte per a la venda.

La cooperativa podrà incorporar socis de treball que seran persones físiques que puguin prestar el seu treball per s la consecució de l’objecte de la cooperativa.

Finalment, hi poden haver socis col·laboradors que seran totes les persones físiques o jurídiques, públiques o privades que, sense desenvolupar l’activitat cooperativitzada principal, col·laborin en la consecució de l’objecte social de la cooperativa (per exemple, a través d’aportacions dineràries).a

Les persones sòcies consumidores i usuàries han de fer l’aportació mínima obligatòria de 50 €, així com participar en les activitats que constitueixen l’objecte de la cooperativa aportant 3 hores mensuals de treball.

També han d’assistir a les assemblees generals i les reunions de la resta d’òrgans pels quals siguin convocades i complir els acords que aquests determinen i aquells establerts en els estatuts i el reglament de règim intern de la cooperativa.

Tothom podrà comprar al Supercoop Manresa: només caldrà ser-ne soci, fent l’aportació inicial i col·laborant en la feina.

També tenim fórmules per que puguis fer un tastet abans de donar-te d’alta. Podràs fer algunes compres de prova, podràs venir amb un amic soci…

No, ja que el pilar principal per poder oferir uns preus el més assequibles i justos possible és precisament que hi hagi les mínimes despeses de funcionament, per això totes les persones sòcies han d’aportar el seu treball. Però ens adaptem a la teva disponibilitat i possibilitats en quant a tasques de treball.

SuperCoop Manresa es basa en un model de supermercat cooperatiu i participatiu, per tant, entenem que qui està interessat pel projecte, ve motivat a participar en les tasques necessàries per tirar-lo endavant.

De moment, preferim que cada persona adulta participi individualment com a soci i gaudeixi dels drets i deures.

Més endavant ens podem plantejar altres opcions.

Sí, les associacions de consum poden ser sòcies de serveis, així com també podrà ser-ho qualsevol persona jurídica que participi a la cooperativa aportant el seu producte per vendre’l.

Quotes i aportacions

No. Només hi ha una quota inicial de 50€ d’incorporació i per formar part de la cooperativa (capital social) que si es marxa de la cooperativa es retorna.

De manera voluntària també es podran fer altres aportaciones voluntàries i préstecs, les quals ajudaran a arrencar el projecte.

Sí, es calculen de 3 a 4 llocs de treball professionalitzats en el moment d’obertura del supermercat. Faran tasques de gerència, gestió de recursos humans i dues persones de botiga per a dos torns de treball.

Es poden realitzar aportacions al capital social amb qualsevol quantitat múltiple de 10€. Només és necessari realitzar una transferència al número de compte de la SuperCoop Manresa ES16 3025 0028 6014 0001 0312 de la Caixa d’Enginyers, indicant en el concepte: APORTACIÓ VOLUNTÀRIA + DNI/NIE o NIF. Seguidament, cal enviar el justificant de la transferència a hola@supercoopmanresa.cat després de realitzar-la.

Sí, l’aportació es retorna completa tal i com es contempla en els estatuts, però estarà subjecta a la disponibilitat de fons que hi hagi en aquell moment.

El lloc, el temps

Tenim un pla, segons el qual comptem que el Supercoop Manresa anirà al Mercat Puigmercadal de Manresa. Però encara no tenim tancat l’espai ja que depèn d’un concurs públic que properament obrirà l’Ajuntament de Manresa.

Des de fa temps l’Ajuntament està interessat en què aquest espai l’ocupi un projecte que generi complicitats i dinamització amb els altres paradistes del mercat i amb el barri, un projecte innovador i amb base social . Aquest projecte som nosaltres!

Però no patiu que si no pogués ser també tenim un Pla B…

Supercoop Manresa ja és una cooperativa registrada i legalment constituïda. Ara ja s’ha iniciat la campanya de captació de socis per arribar als 700 necessaris.

Si tot va bé esperem que abans d’acabar l’any 2019 sapiguem ja si podem comptar amb l’espai al Mercat Puigmercadal, i que poc després es puguin iniciar les obres. Esperem poder obrir persiana durant el 2020.

Què hi trobarem

Supercoop Manresa ofereix en mode d’autoservei i venda assistida una completa gamma de productes d’alimentació, higiene, cosmètica i neteja, que cobriran totes les necessitats bàsiques i complementàries d’una cistella de la compra alimentària i no alimentària a preus assequibles.

Trobarem fruita i verdura fresca, carn, peix, forn de pa, begudes, productes d’higiene i neteja, i menjar per a mascotes. Tindrem també productes específics per a vegetarians, vegans, sense gluten, sense lactosa… i una gran varietat a granel.

En el nostre assortiment hi haurà més de 3.000 referències, on prevaldran els productes ecològics, de temporada i proximitat. Amb criteris de selecció basats en la qualitat, en el seu impacte social positiu (productes de petits productors i elaboradors, que fomentin projectes integradors), i el seu baix impacte ambiental (productes a granel, de proximitat, etc.).

Al supermercat podràs comprar tot els productes de la cistella bàsica amb una bona selecció en base als criteris i valors de Supercoop Manresa.

L’elecció de productes s’orienta tenint en compte la nostra política de compres, a partir de criteris bàsics: impacte mediambiental, proximitat, producció ètica, preu, cobrir les necessitats de la nostra comunitat de cooperativistes.

A nivell del Supercoop Manresa, el personal i el cercle de Compres, format pels cooperativistes, són els encarregats de buscar els productes que compleixin els criteris de qualitat de la seva política de compres.

Però el darrer control el faran els propis cooperativistes: si per qualsevol motiu un producte no té sortida, el canviarem per un altre més satisfactori

Imposar que tots els productes siguin estrictament ecològics tindria com a efecte excloure una part de la població que no té mitjans per a pagar aquests productes o que no advoca pel consum d’ells. A més, al territori tenim productors de qualitat que no treballen en ecològic. Per nosaltres és clau que el factor proximitat hi sigui present ja que si només treballem l’ecològic podem perdre de vista altres valors com l’impacte al mediambient.

Supercoop Manresa és un projecte inclusiu, per això donarem preferència als aliments sostenibles, frescos, locals, minimitzant productes processats i tots a un preu assequible, però l’assortiment haurà de satisfer les possibilitats financeres, preferències ètiques i les heterogènies necessitats culinàries de la nostra comunitat.

Col·laborar

Sí, treballant més hores, aportant diners o recursos.

Omplint el formulari de la web i fent-te cooperativista. A més pots participar en els cercles de treball actius en funció de les teves preferències i habilitats. Així entre tots seguirem construint Supercoop Manresa, ens queda molt per fer i decidir, et necessitem.

Si no disposes de temps pots seguir informat i esperar a l’obertura del Supermercat.

Un projecte viable

El projecte ha estat plantejat amb detall a través de diferents fases. Ara mateix ens trobem en la fase de captació de socis i sòcies, amb un objectiu mínim de 700 cooperativistes per arrencar.

Segons el pla d’empresa que hem treballat ens calen 700 socis per poder començar. Però per tenir garantida la sostenibilitat del projecte hauríem d’arribar a uns 1.150 socis.

Calculem que hi podrem arribar a la fi del tercer any, i en aquest cas es podrien generar uns beneficis interessants que permetrien reinversió en els aspectes que la cooperativa consideri.

Aquesta hipòtesi no la contemplem. Aquest projecte ha generat molt interès. Serem tots els socis i sòcies els encarregats d’atraure’n d’altres, els encarregats de convèncer al nostre entorn perquè també s’hi uneixin. Estem treballant en la captació de socis a través del nostre punt d’informació, a través d’esdeveniments, pàgina web, elaboració de material, etc.

La responsabilitat dels cooperativistes es limita exclusivament al capital aportat en l’aportació inicial o quota inicial quan et fas soci, o si fos el cas en l’aportació voluntària de diners. En cap cas pot afectar al patrimoni personal.

Newsletter

Vols estar informat de l’evolució del projecte? Inscriu-te!

Punt d’informació

Si vols conèixer en persona qui hi ha darrera d’aquest projecte i trobar resposta a les teves preguntes, pots trobar-nos a:

GENERAL STORE
Passatge Catalunya 6, Manresa

De dimarts a divendres,
de 5 a 2/4 de 8 del vespre.