Supercoop Manresa referma la seva aposta pel Puigmercadal

  • Supercoop Manresa ja ha presentat la seva candidatura al concurs per ocupar un espai del Mercat del Puigmercadal de la capital del Bages
  • El treball voluntari de les 700 persones sòcies de Supercoop Manresa possibilitarà un estalvi de 80.000 euros anuals que revertirà en un producte de qualitat i a un preu just
  • Més de 400 persones ja s’han fet sòcies i s’espera arribar a les 700 per poder obrir abans de final d’any el que serà el primer supermercat cooperatiu i participatiu de Catalunya

Supercoop Manresa, la cooperativa que impulsa a la capital del Bages el que serà el primer supermercat cooperatiu i participatiu de Catalunya, referma la seva aposta pel Mercat del Puigmercadal. Un cop reobert el concurs per presentar candidatures per ocupar un dels espais del Puigmercadal, Supercoop Manresa ha presentat la seva proposta amb el convenciment que el model cooperatiu i participatiu és una aposta ferma per la revitalització del mercat i del centre històric de la ciutat. alhora que per un model de consum més necessari que mai en el context actual.

Després que el ple de l’Ajuntament de Manresa aprovés el passat 27 de febrer les bases per adjudicar un espai del Mercat del Puigmercadal per destinar-lo a supermercat, el concurs havia quedat aturat durant unes setmanes a causa de l’estat d’alarma provocat per la crisi sanitària del Covid-19. Un cop restablert el concurs, Supercoop Manresa ha presentat la seva candidatura. Durant setmanes un equip de persones voluntàries sòcies de la cooperativa, malgrat les dificultats per no poder fer trobades presencials, havia estat treballant en la proposta. L’espai comercial del Puigmercadal que ocuparia Supercoop Manresa és de 278 metres quadrats, als quals se n’hi han d’afegir 60 més de magatzem, oficina i vestidor.

Supercoop Manresa serà el primer supermercat cooperatiu i participatiu que obrirà a Catalunya. En paral·lel, una altra cooperativa estan treballant en l’obertura també pròximament d’un altre d’idèntiques característiques a Barcelona i dues més en supermercats similars a Mataró i Olot. A la resta de l’Estat, a Madrid també hi ha dos projectes en marxa idèntics al de Manresa, inspirats tots ells en l’exitós Food Coop de Nova York, obert el 1973 i que actualment agrupa prop de 20.000 persones sòcies. A Europa també ja existeixen projectes similars, com La Louve de París. Malgrat l’endarreriment provocat per la crisi del Covid-19, des de la cooperativa es continua treballant amb l’esperança de poder obrir portes al llarg de l’any 2020.

Ara més que mai, un model cooperatiu i participatiu

Més enllà del model cooperatiu, amb tot el que això representa pel que fa a democràcia interna, on totes les persones sòcies tenen veu i vot a l’hora de prendre les decisions, i que es tracta d’un projecte sense ànim de lucre i amb un producte de qualitat i a un preu just tant per a les persones consumidores com per a les productores, la singularitat del model de Food Coop i Supercoop Manresa radica en la participació de les persones sòcies en el seu dia a dia. Cada persona es compromet a aportar tres hores cada quatre setmanes de forma voluntària en el projecte, desenvolupant diferents tasques. Aquesta participació voluntària té un doble component positiu: per una part un estalvi de costos que permet abaratir el producte i per una altra, i no menys important, generar comunitat.

La priorització de producte proximitat, a poder ser ecològic, i del qual se’n conegui la procedència pel contacte directe que es tindrà amb les productores, forma part d’una nova manera d’entendre el consum molt en consonància amb el projecte de Supercoop Manresa. Més en el context actual de crisi sanitària i social, que referma a les persones impulsores del projecte en el convenciment que el supermercat cooperatiu és una necessitat. Ara més que mai consideren que té sentit un projecte com el de Supercoop Manresa, pel que fa al producte de proximitat, la col·laboració i el compromís amb la comunitat i el territori, en el que ha de ser un espai de trobada, de compra responsable i alhora una xarxa de suport comú, una eina per crear lligams més forts entre la comunitat.

Des que el 30 de novembre es va obrir el termini per fer-se soci de la cooperativa, més de 400 persones ja han donat el pas, pagant una quota inicial i única de 50 euros, que els dona dret a participar en el disseny i la preparació del supermercat, i posteriorment en els seus espais de decisió. Quota que en cas de donar-se de baixa, els serà retornada. L’objectiu continua sent poder obrir el supermercat amb més de 700 persones sòcies, xifra que es considera idònia per poder obtenir els estalvis en costos que han de permetre oferir el producte a un preu raonable. Les estimacions tècniques amb què es treballa és que el treball voluntari de les persones sòcies aportarà unes 1.800 hores mensuals, que implica un estalvi en la despesa de personal d’uns 80.000 euros anuals.

Voluntaris i professionals

L’estructura voluntària es complementarà amb un equip professional, part essencial per al correcte funcionament del supermercat, format inicialment per quatre persones que duran a terme funcions de gerència (1), recursos humans i responsable de botiga (1) i personal de botiga (2). Aquest equip professional supervisarà i dirigirà en tot moment el personal voluntari de Supercoop Manresa, que a la seva vegada també rebrà formació per a aquells treballs que requereixin certa capacitació prèvia, com poden ser la manipulació d’aliments o el cobrament a caixa. I és que el personal voluntari desenvoluparà, en funció de la seva disponibilitat i experiència, des de funcions de recepció de mercaderies, gestió en caixes de cobrament o condicionament de productes i reposició a botiga, neteja i ordre, a organització, classificació i emmagatzematge de les comandes, entre altres tasques.

Un altre element clau en l’estructura organitzativa de Supercoop Manresa, i que també marca la diferència amb altres projectes similars i que el fa més viable a curt termini, és la col·laboració amb Frescoop, la cooperativa que gestiona MengemBages i que ha apostat des del primer moment pel nou supermercat. Supercoop Manresa podrà disposar del magatzem central de MengemBages al polígon dels Dolors de Manresa, que realitzarà tasques i funcions clau com la gestió de compres, el servei de picking, la gestió administrativa i el contacte amb les persones productores i sòcies del supermercat.

Un cop s’ha entrat en la nova fase del projecte, després de la presentació al concurs per ocupar l’espai del Puigmercadal, des de Supercoop Manresa també conviden a tota la ciutadania de Manresa i el Bages a reflexionar sobre la manera en què consumim, i a fer-se sòcies del nou projecte. Es pot obtenir més informació al web supercoopmanresa.cat o bé escrivint al correu hola@supercoopmanresa.cat. El divendres 29 de maig també es podrà obtenir més informació del projecte seguint la taula rodona virtual de la Festa del Riu sobre alternatives locals per donar resposta a la crisi sanitària i social en la qual Supercoop Manresa participarà. L’enllaç per assistir a la taula rodona, que es farà a les 6 de la tarda, es pot obtenir al web festadelriu.cat.